Tradiční výrobky dle původních receptur

Srp - 09
2019

Tradiční výrobky dle původních receptur

Jsou výrobky, které jsou chuťově pořád stejné, ale jejich složení se změnilo na několik řádků. Avšak tradiční výrobky se dají naleznout i v dnešní době. Jejich receptura je většinou pečlivě chráněná rodinou, která recepturu vymyslela a dědí se z generace na generaci. Někdy se jedná o potravinu chráněnou místem původu a receptem – třeba Valašské Frgále. Máme pro vás tipy na tradiční výrobky!
medový dort
Medovník originál
První medový dort, tak jak ho známe na našem trhu, můžete koupit od roku 1997. Již v té době měl ochrannou registrační značku. Do dnes je vyráběný podle původní tradiční staroslovanské receptury. Musí obsahovat pět samostatných medových plátů, které jsou proloženy dvěma druhy krémů. Medovník je do dnes vyráběn ručně. Obsahuje však margarín s přídavkem másla. Medovník koupíte dle hmotnosti od 100 Kč (380g) až po luxusní zdobené dorty třeba na svatbu.
Valašský frgál
Od roku 2014 mohou pekaři používat označení valašský frgál. Valašský frgál se může nazývat pouze ten, který je vyráběn na Valašsku podle staré tradiční receptury a který splňuje podmínky pro správný frgál. Frgále tak nesou, takzvané zeměpisné označení, které je spojeno právě s danou recepturou. Pokud chce pekař tuto známku využívat, musí počítat s kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která bude zjišťovat, zda výrobek obsahuje to, co má. Pokud narazíte třeba na stánek s koláči, které jsou nazvány jinak než Valašské frgále, pak se nejedná o ty pravé a mohou obsahovat v podstatě cokoli.
mísa s lívanečky
Olomoucké tvarůžky
Olomoucké tvarůžky, jsou prostě jenom jedny. Jedná se o ty, které se vyrábí v Lošticích a o žádné jiné. Dlouho nebyly na trhu žádné náhražky, dnes se však už i ty najdou, ale vždy nesou označení syrečky či jen tvarůžek či tvarůžky. Olomoucké tvarůžky musí splňovat recepturu, která je původní a vyrábí se pouze na jednom místě ve světě – v Lošticích, které se nachází v Olomouckém kraji.